Sarajlija Erdin Hastor osvojio je 22. mjesto na prvoj Ironman 70.3 utrci održanoj u Beogradu. Utrka je privukla oko 1.000 takmičara iz 60 zemalja, uključujući značajan broj učesnika iz Bosne i Hercegovine. Ova organizaciono zahtjevna trka postavila je Beograd na međunarodnu mapu triatlona, a brojni takmičari su se susreli s izazovnim vremenskim uslovima. Iako su prethodni mjeseci bili izuzetno topli, na dan utrke temperature su bile niske, sa samo 7 stepeni celzijusa u 7 sati ujutro. Takmičari su se suočili s vjetrom od 30 kilometara na sat i stalnim pljuskovima, što je dodatno otežalo izazove na stazi.

Plivački dio utrke održan je u Savskom jezeru na Adi Ciganliji, dok se biciklistička staza protezala 90 kilometara, uključujući autoput i most na Adi. Trčanje je bilo organizirano duž obale rijeke, u dva kruga ispod beogradskih mostova. Pored izazova vremenskih uslova, bezbjednost je bila prioritet organizatora, a cijela trka protekla je bez incidenata i povreda.

Hastor, koji se priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu, završio je utrku s vremenom od 4 sata, 35 minuta i 13 sekundi, čime je zauzeo 22. mjesto u ukupnom plasmanu i 4. mjesto u svojoj starosnoj grupi. Podsjećamo da je krajem prošle godine oborio državni rekord na Ironman 70.3 u Beleku, Turska, čime je osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se održati na Novom Zelandu 15. decembra ove godine. Tamo će biti prvi predstavnik Bosne i Hercegovine.

U muškoj konkurenciji, prvo mjesto osvojio je Gergo Nemet iz Mađarske s vremenom 4:03:06, dok je drugo mjesto pripalo Italijanu Gabriel Grimaldiju, a treće Poljaku Pawełu Mitrusu. Među ženama, pobjednica je bila Małgorzata Granicka iz Poljske, s rezultatom 4:40:45.