Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije Strings Attached Sinfonietta najavljuje prvi od četiri koncerta u sklopu projekta Muzikom kroz izložbu. Ovaj jedinstveni muzičko-izložbeni događaj održat će se u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 25. septembra 2024. godine, s početkom u 19 sati.

Koncert je povezan sa stalnom postavkom Historijskog muzeja, koja prikazuje pokret otpora u Drugom svjetskom ratu, kroz djela Frane Delallea i Ismeta Mujezinovića. Njihova djela, nastala s vjerom u ideje antifašizma i zajedništva, prikazuju događaje iz narodnooslobodilačke borbe i herojstvo tog vremena.

Belma Alić; Foto: Edvin Kalić

Muzički program pažljivo je osmišljen kako bi dopunio ambijent izložbe i dodatno naglasio značaj predstavljenih tema. Ansambl Strings Attached Sinfonietta, kojeg čine violinistkinje Alma Dizdar i Tamara Arsovski te violončelistkinja Belma Alić, u saradnji s kustosicom Elmom Hodžić, izvest će kompozicije Zoltána Kodályja, Paula Hindemitha, Sergeja Prokofjeva i Luigija Boccherinija.

Alma Dizdar; Foto: Zlatan Menković

Projekat se realizuje uz podršku Grada Sarajeva i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, u saradnji s Historijskim muzejom BiH i Umjetničkom galerijom BiH. Ova kulturna manifestacija omogućava publici da kroz muziku i umjetnost doživi važne povijesne momente.

Ulaz je slobodan.