Foto: Dženat Dreković

Sinoć je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održan prvi koncert u sklopu projekta “Muzikom kroz izložbu”, koji je na jedinstven način povezao umjetnička djela iz stalne postavke muzeja s djelima velikih svjetskih kompozitora, spajajući vizualnu umjetnost i klasičnu muziku u jedinstvenom programu.

Historičarka umjetnosti i kustosica Elma Hodžić otvorila je večer, predstavivši publici značajna djela iz muzejske kolekcije, uključujući vitraž “Smrt fašizmu, sloboda narodu” Voje Dimitrijevića, “Bitku na Sutjesci” Frane Delalle, skulpturu “Nošenje ranjenika” Antuna Augustinčića, rad “Ustanak” Nandora Glide te monumentalno djelo “Juriš” Ismeta Mujezinovića.

Hodžić je govorila o procesu nastajanja ovih djela i njihovom kontekstu u kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine. Historijski muzej Bosne i Hercegovine, sa svojom bogatom zbirkom koja dokumentuje važne trenutke iz prošlosti zemlje, igra ključnu ulogu u očuvanju kolektivnog sjećanja i obrazovanju budućih generacija. Ovim projektom predstavljena su samo neka od djela iz njegove impozantne kolekcije.

Nakon uvodnog predstavljanja, publika je uživala u izvanrednim interpretacijama kompozicija Zoltána Kodályja, Paula Hindemitha, Sergeja Prokofjeva i Luigija Boccherinija. Ansambl su činile violinistkinje Alma Dizdar, Tamara Arsovski i violončelistkinja Belma Alić. Kombinacija vizualne umjetnosti i muzike omogućila je posjetiteljima da osjete prožimanje dvaju različitih oblika izražavanja.

Program koncerta činili su važni dvadesetovjekovni kompozitori, savremenici djela izloženih u stalnoj postavci Historisjkog muzeja. Međutim, za kraj anambl je odlučio odsvirati “Terzetto op. 54 br. 2 u G-duru” Luigija Boccherinija, baroknog kompozitora koji je svoj život posvetio stvaranju glatke, elegantne muzike prepoznatljive po gracioznosti i nježnosti. Njegove partiture obiluju uputstvima poput soave (meko), con grazia (s gracioznošću) i dolcissimo (veoma slatko), što odražava njegovu težnju da stvori svijet ispunjen toplinom i razumijevanjem.

Koncert je završen emocijama koje predsavljaju suštu suprotnost onim koje su nadahnule prethodno odsvirana djela na večerašnjem programu, pružajući publici trenutak smirenosti i refleksije dok su napuštali Muzej.

Projekat “Muzikom kroz izložbu” realizuje se uz podršku Grada Sarajeva i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine.

Sljedeći koncert u sklopu ovog projekta planiran je za 9. oktobar, a bit će održan u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, gdje će publika ponovo imati priliku da doživi jedinstvenu sintezu umjetnosti i muzike.