Američki trubač, kompozitor i producent Theo Croker dolazi na Jazz Fest Sarajevo 2024 sa svojim kvartetom u okviru evropske turneje i predstavljanja aktuelnog albuma Love Quantum.

Ovaj album, prvi koji je Croker sam producirao, njegovo je sedmo studijsko izdanje kojim, kako je napisao The Financial Times, „Croker nastavlja svoj proboj u glavnu ligu“. Osmog novembra u Narodnom pozorištu Croker će repertoar sa posljednjeg albuma izvesti sa svojim kvartetom, kontrabasistom Ericom Wheelerom, pijanistom Idrisom Frederickom i bubnjarom Miguelom Russellom.

Na međunarodnoj sceni prisutnost Thea Crokera postala je neizbježna nakon 2014. godine i njegovog albuma AfroPhysicist koji je producirala čuvena Dee Dee Bridgewater, ujedno i gostujući na ovom albumu, dok je Crokerov album Star People Nation iz 2019. godine nominiran za nagradu Grammy u kategoriji za najbolji savremeni instrumentalni album.

Uprkos tome što, kao unuk znamenitog trubača Doc Cheathama, potječe iz jazz okruženja, muzika ovog umjetnika kojem se predviđa blistava budućnost, ne poznaje uske granice žanra. Savremeni zvuk sa elementima gospela, bluesa, jazza, soula, hip-hopa i funka očekuje publiku na koncertima Thea Crokera.

Foto: Andre Morgan

Ulaznice za koncert na Jazz Festu Sarajevo koji će biti održan 8. novembra u 19.00, u Narodnom pozorištu, mogu se kupiti online na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba.