Fondacija AMADEUS Sarajevo, kao i uvijek, osim organizacije koncerata, veliku pažnju posvećuje mladim talentima iz Bosne i Hercegovine. Ovog puta, vrijedne violine će biti ustupljene na korištenje mladim talentovanim muzičarima: Antoniu Šariću iz Mostara i Hani Huseinbegović iz Zenice, dok će Udruženju djece s posebnim potrebama OAZA Sarajevo biti poklonjeno pet gitara na trajnu upotrebu. Instrumenti će zvanično biti uručeni na koncertu 5. oktobra 2024. godine, na muzičko-scenskom spektaklu REQUIEM u izvedbi Bugarske državne opere i baleta iz Stare Zagore.

Poslije obavještenja o ustupanju instrumenata, oglasili su se Hana Huseinbegović i Antonio Šarić.

„Neizmjerno sam zahvalna i počašćena violinom koju mi je Fondacija poklonila na korištenje. Vaša velikodušnost i podrška znače mi više nego što mogu izraziti riječima. Obećavam da ću marljivo raditi i posvetiti se svom usavršavanju s ovom violinom, kako bih opravdala povjerenje i uzvratila čast kroz svoj muzički život. Još jednom, od srca hvala“, izjavila je Hana.

Hana Huseinbegović

„Želim se iskreno zahvaliti na instrumentu koji mi je ustupljen na korištenje. Ova violina mi puno znači i pomoći će mi da nastavim učiti i razvijati svoj muzički talent. Radujem se svečanoj dodjeli 5. oktobra u Sarajevu. Hvala vam na podršci“, istakao je Antonio.

Antonio Šarić

Fondacija AMADEUS zahvalila se dosadašnjim korisnicima instrumenata na besprijekornom održavanju, želeći im daljnje uspjehe u njihovim karijerama. Tom prilikom podijelili su i njihove utiske nakon četiri godine sviranja na ovim instrumentima.

„Želim se zahvaliti profesoru Emiru Nuhanoviću i Fondaciji AMADEUS na ustupljenom instrumentu i pruženoj prilici da svoje vještine usavršavam na izuzetno kvalitetnoj violini koja mi je omogućila brži napredak. Svirala sam na ovoj violini na raznim međunarodnim takmičenjima i seminarima, kao što su ‘Primavera’ u Bijeljini, ‘Stringfest’ u Sremskoj Mitrovici i ‘Zlatne stepenice’ u Valjevu. Ovaj instrument mi je značajno olakšao školovanje i profesionalni razvoj“, naglasila je Anja Udovčić, učenica Srednje muzičke škole Zenica.

„U novembru 2019. godine imala sam veliku čast i sreću da mi Fondacija AMADEUS, na čelu s maestrom Emirom Nuhanovićem, uz podršku profesora Yevgeny Xaviereffa, donira violinu izvrsnog kvaliteta. Svirala sam na ovom instrumentu četiri i po godine, što je značajno doprinijelo mom muzičkom usavršavanju. Želim se zahvaliti na ukazanom povjerenju i prilici, te vraćam violinu Fondaciji kako bi nove generacije imale istu mogućnost“, izjavila je Maira Isaković.

Maira Isaković

Fondacija AMADEUS poziva sve ljubitelje muzike da instrumente koje ne koriste ustupe njima lično ili nekom djetetu koje uči svirati neki instrument.

„Mi, muzičari, naše instrumente volimo i gledamo kao živa bića, a instrumenti ‘vole kada se sviraju’. Zatvoreni u svojim kutijama, vaši instrumenti čekaju mlade virtuoze da iz njih oslobode muziku Mozarta, Bacha, Beethovena… Oživimo instrumente u rukama djece i dajmo priliku toj djeci da postanu dio najveće međunarodne porodice – muzičke porodice“, naveli su.

„Oni koji do našeg ‘Requiema’ 5. oktobra doniraju jedan instrument, neka nam se jave i dobijaju besplatne ulaznice. Vidimo se 5. oktobra u KSC Skenderija. Ne zaboravite da je ulaganje u obrazovanje najbolja i najsvetija investicija za budućnost svake države. Ono što su u sportu naša Lana Pudar i Ismail Barlov, to su u muzici Antonio Šarić i Hana Huseinbegović, naše muzičke nade“, poručili su iz Fondacije Amadeus.