Knjiga „Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)” Vahida Durakovića promovirana je u ponedjeljak, 30. septembra, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a muzejska savjetnica Đana Kukić istaknula je da je ova institucija ponosna što je Durakovićeva vrijedna knjiga izdata pod njenim okriljem.

Urednica i recenzentica, teatrologinja Dubravka Zrnčić Kulenović, istakla je da Durakovićevu knjigu smatra pravim podvigom jer materijala i podataka o ovoj temi na našim prostorima gotovo da nema, a i ono što ima su samo fragmenti: „Vahid je uspio ne samo da ih prikupi nego i sučeli. Sučeljavanje različitih estetika, kao i stručna teorijska promišljanja, ovu knjigu čine i značajnim udžbenikom (jedinim kod nas!) namijenjenim prvenstveno studentima umjetničkih akademija. Teatrološka opservacija o lutkarskim tekstovima, o praktičnoj i vizualnoj dramaturgiji, ukazuju da je Vahid Duraković vrsni poznavalac suvremenog lutkarstva, analitički studiozan i kritički kompetentan“, kazala je Zrnčić Kulenović.

Autor je tokom godina rada u Kulturno-sportskom centru Bugojno, gdje su se događali lutkarski festivali, te tokom putovanja na lutkarske festivale u Zagreb, Suboticu, Banjaluku, Mostar i Beograd, prikupio pozamašnu literaturu o historiji i estetici lutkarstva: „Posljednji dio knjige bavi se savremenom estetikom lutkarstva i dramaturgije, i tu sam dosta koristio internet. Nabavio sam literaturu koja još nije prevedena na naše jezike, baveći se više estetikom evropskog lutkarstva i onim što je sada tamo dominantno, a nije prisutno u našem okruženju. To se prije svega odnosi na predstave u kojima je dominantna animacija“, kazao je Duraković.

Drugi recenzent, Dragan Komadina, vanredni profesor dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da će u ovoj knjizi podjednako uživati ljubitelji lutkarstva, ali i studenti i profesori: „Ono što je iznimno vrijedno jest raznovrsnost u izboru i širini primjera, što knjigu čini značajnim, jezgrovitim i nezaobilaznim vrelom u promišljanima i izučavanju lutkarstva i lutkarske dramaturgije“, kazao je o Durakovićevoj knjizi Komadina.

Vahid Duraković je rođen 1971. godine u Bugojnu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjek socilogije. Zvanje magistar dramaturgije stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dobitnik je nagrada za dramske tekstove, radio-drame, monodramu, kratke priče i filmske scenarije. Po njegovom scenariju su snimljeni kratki igrani film “Majka” (2021.) i dugometražni igrani film “Djeda Mraz Bosni” (2023.), podržan od filmskih fondacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Dobitnik je Nagrade “Safet Ćišić” za najboljeg menadžera u kulturi u BiH (2013.). U Kulturno-sporstkom centru Bugojno od 2007. do 2018. obavljao je dužnost direktora te ujedno bio direktor Festivala FEDRA, Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala. Objavljene su mu dvije knjige drama, zbirka pripovijetki “Kletva”, knjiga kratkih priča “Četiri parole i dva ljubavna stiha” i teatrološka studija o Bijenalu jugoslovenskog lutkarstva “Laboratorija lutkarstva”.Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.