Galerija savremenih umjetnosti Manifesto najavljuje predstavljanje književno-fotografskog projekta “Druga balkanska ruta” autorica Merise Bašić i Lejle Kalamujić, te autora Kurta Prinz i Stephana Wabl. Otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Druga balkanska ruta” desit će se u subotu, 24. juna, s početkom u 19:00.

U okviru pratećeg programa u nedjelju, 25. juna, s početkom u 18:00 bit će upriličeno čitanje odlomaka istoimene knjige, te razgovor s autoricama i autorima, dok će isti dan u 19:00 na platou Skenderija biti upriličen skate session.

Izložba je otvorena do 04. jula, a svi zainteresovani mogu je pogledati od utorka do subote u periodu od 12 do 20 sati, te nedjeljom od 12 do 14 sati.

Postavljajući pitanje “Kako izgleda Evropa danas – 30 godina nakon rata u BiH?”, autorice i autori kroz fotografiju i esejistiku prenose doživljaj puta od Beča do Sarajeva i natrag.

Ovom rutom svaki dan putuju stotine ljudi sa zajedničkom europskom historijom. Jedni su došli kao gastarbajteri ili bježeći od rata u Bosni i Hercegovini; danas su austrijski državljani i posjećuju porodicu u BiH. Drugi žive u Sarajevu i putuju u Beč da bi se vidjeli sa rodbinom ili da bi radili i studirali. Neki putuju u Sarajevo da istražuju austrijsku historiju. Ko ima austrijski, a ko bosanskohercegovački pasoš je puka slučajnost. Tako je i vožnja ka rubu Europske unije istovremeno i put u njenu unutrašnjost – put koji vodi kroz Europu, istovremeno je dijeleći na dva svijeta. Vožnja drugom Balkanskom rutom je i svojevrsna inventura Europe – 100 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata, 25 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini i 15 godina nakon zadnjeg velikog proširenja EU ka Istoku”, dio je uvoda u knjigu Druga balkanska ruta.

O autoricama i autorima

Merisa Bašić rođena je u Sarajevu 1987. godine i radi kao grafička dizajnerica i fotografkinja. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, suosnivačica umjetničkog udruženja “Nazor” i ponosna aktivistica ljudskih prava. Kao dugogodišnja suradnica na feminističkom umjetničkom festivalu “Pitchwise” izlaže i radi vizuale.

Lejla Kalamujić rođena je u Sarajevu 1980. godine i autorica je brojnih drama, eseja, te dviju zbirki priča “Anatomija osmijeha” i “Zovi me Esteban”. Knjiga je nominovana za Nagradu Evropske unije za književnost 2016. godine, a objavljena je na njemačkom jeziku u izdanju Eta Verlaga 2020. godine. U svom radu često se bavi temama seksualnosti, mentalnog zdravlja i smrti.

Kurt Prinz, rođen u Beču 1979. godine, živi i radi kao fotograf u svom rodnom gradu. Njegovi projekti su uglavnom dugoročni i osciliraju između socioloških studija i umjetničke fotografije. Godine 2016. objavio je knjige “Die letzten Tage des Hanappi Stadions” i “Sezierte Architektur”. U jesen 2020. Prinz je objavio fotoreportažu “Ljeto, sunce i SS: bizarni svijet povijesne recenzije”, koja će uskoro biti objavljena i kao knjiga.

Stephan Wabl, rođen u Grazu 1979. godine, radi kao novinar i autor u Beču. Često piše o gradovima i ulozi subkultura u društvenim promjenama. Godine 2017. nominiran je za Newcomer Award od strane “Kleine Zeitunga” za svoju online seriju o Sarajevu. Godine 2022. dobio je „Otto von Habsburg Prize for Journalism in Minority Protection and Cultural Diversity in Europe” za svoj izvještaj o bosanskohercegovačkom nogometnom klubu Velež Mostar.