Piše: Elma Hodžić

Pričati o jednom gradu i njegovoj historiji, značilo bi baviti se prostorom, vremenom i ljudima. Priče koje su predstavljene kroz novu izložbu Bosanskog kulturnog centra su pokušaj da se kroz historiju jednog sarajevskog hrama ukaže na složene društvene procese koji su oblikovali (meta)fiziku grada. Templ-Radnički univerzitet Đuro Đaković-Bosanski kulturni centar, nazivi su za isti prostor koji je prolazio različite metamorfoze. Mijenjala se namjena i izgled prostora, ali je jedna stvar ostala nepromijenjena: ovaj prostor, danas smješten na adresi Branilaca Sarajeva 24, ostao je povezan s gradom i njegovim stanovnicima.

Izložba „Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme“ donosi historiografske crtice o hramu i gradu, pokazujući kako vrijeme i prostor nisu (samo) fizičke dimenzije, već emotivne, duhovne i simboličke. Svaka stanica na putovanju kroz vrijeme i prostor hrama ispričana je kroz fotografije, dokumente, novinske članke i svjedočanstva: putovanje kroz vrijeme započinje od prve ideje o izgradnji hrama, preko destrukcije u Drugom svjetskom ratu i prenamjene u periodu socijalizma, opsade Sarajeva i revitalizacije u poslijeratnom periodu, do savremenosti.

Zanimljive analize se mogu izvući iz hronologije, koju ova izložba postavlja pred posmatrača: za realizaciju ideje o izgradnji hrama bilo je potrebno oko 30 godina, hram je funkcionisao kao vjerski objekat 12 godina, a bio je uništen u samo dva dana izbijanjem Drugog svjetskog rata. Pitanje obnove hrama je bilo otvoreno godinama nakon završetka rata. Od 1965. do 1992. godine ovaj prostor djeluje kao obrazovna i kulturna institucija, u kojoj su se održavali programi s ciljem unaprijeđivanja društva. U periodu opsade Sarajeva su pred institucijom novi izazovi: kroz preobražaj u Bosanski kulturni centar, ovaj prostor postaje mjesto susreta i otpora prema destrukciji rata. U svakoj od faza, prostor je bio važan generator u oblikovanju grada, bilo da je funkcionirao kao vjerski, obrazovni ili kulturni hram. Ipak, izložba otvara i brojna pitanja: Koji društveni procesi su doveli do metamorfoze hrama? Šta nam hram govori o Sarajevu? Kako možemo iščitavati Templ kroz prostor i vrijeme?

Cilj izložbe „Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme“ je stvaranje platforme za razgovor o prošlosti, ali i o mogućnostima interpretacije naslijeđa. Upravo zbog toga, izložba nije smještena u samo jedan prostor, već podrazumijeva kretanje i interakciju sa publikom. Istražujući prostor – istražujete vijeme! Izložba je otvorena i dostupna publici od 1. do 30. jula 2023. godine.