Izložbu “Odrazi” autorice Sanje Gašić Berberović, otvorenu u srijedu, 7. avgusta, u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, možete pogledati do 10. avgusta.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi ove akademske slikarke na kojoj je predstavila ciklus slika posvećen prirodi i prirodnim formama. Slike su rađene u kombiniranoj tehnici – kombinaciji akrila, gipsa i epoksi smole.

Autorica sa sinom

“Inspiraciju pronalazim u prirodi, koja me vodi u moj unutarnji svijet, beskrajni univerzum. Kroz kontemplaciju u prirodi pronalazim odraz svog unutarnjeg svijeta, vlastitih emocija kao rezultat prolaska kroz različite životne izazove. Promatranje tokova i ciklusa u prirodi, posebno u vodi, otkriva kompleksnost ljudskog bića”, kazala je autorica.

Sanja Gašić Berberović rođena je u Sarajevu, kako sama kaže u prošlom stoljeću, tri godine nakon Wodstocka, s malo hipi duha. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Poslije četvrt vijeka rada u međunarodnim organizacijama, gdje je naučila da balansira između birokratije i kreativnosti, odlučila je da se vrati svojoj prvoj ljubavi – umjetničkom stvaralaštvu. Od 2023. godine radi kao samostalni umjetnik.