Muzičko-scenski spektakl Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta uskoro će stići pred sarajevsku publiku, a izvest će ga Državna opera i balet iz Bugarske u saradnji s bh. umjetnicima, 5. oktobra ove godine.

Tim povodom, danas će se u sarajevskom Domu mladih održati press konferencija na kojoj će prisustvovati ambasador Republike Bugarske u BiH Valeri Yotov, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

Ovaj muzičko-scenski spektakl predstavlja ne samo vrhunski umjetnički događaj, već i priliku za umjetnike i građane BiH da pošalju poruku mira cijelom svijetu. Vrijedi prisjetiti se i riječi prvog američkog predsjednika koji je posjetio BiH, Billa Clintona, izgovorenih u Sarajevu 22. decembra 1997. godine, tokom koncerta Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu:

U novi vijek muzikom mira! Bio sam uzbuđen što sarajevski filharmonijski orkestar svira prije mog govora. Violinisti i violončelisti, perkusionisti i flautisti svirali su zajedno prije rata, ostali su zajedno tokom rata, odgovarali su na zvuk granata i mina zvucima muzike. I još uvijek su ovdje, i još uvijek su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Harmonija njihovih različitih glasova je ono što čujem. Ona me podsjeća na najbolju prošlost BiH i treba da bude truba koja doziva vašu budućnost. Ovdje, u zoru novog milenijuma, sjetimo se da je vijek koji ostaje za nama počeo zvucima pucnjave u Sarajevu. Zavjetujmo se da ćemo početi novi vijek muzikom mira u Sarajevu“, glasile su Clintonove riječi.

U tom duhu, organizatori ovog spektakla, Fondacija Amadeus Sarajevo, poručuju: “Danas je trenutak da svi zajedno učinimo veliki napor kako bi naša poruka mira stigla do svih onih koji odlučuju o miru i ratu na našoj planeti. Pokažimo i dokažimo da možemo učiniti makar i mali korak ka boljoj budućnosti za djecu cijelog svijeta. Kroz besmrtnu muziku velikog W. A. Mozarta, uputimo poruke mira i nade.”