Sarajevska filharmonija večeras, 13. septembra u 20 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo otvara svoju novu koncertnu sezonu pod sloganom “Samo dobro slušaj”.

Na repertoaru će se naći djela Leonarda Bernsteina, koja će biti izvedena po prvi put u Sarajevu. Publika će imati priliku uživati u “Three Dance Episodes” iz mjuzikla On the Town i kultnim “West Side Story Symphonic Dances”, u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije pod vodstvom maestra Evana Alexisa Christa.

Braća blizanci, Daniel i Alexander Gurfinkel, već etablirani kao jedni od najznačajnijih klarinetista današnjice, predstavit će se sarajevskoj publici izvođenjem djela Eugena Levitasa – Remembering Benny Goodman, koncerta za dva klarineta i orkestar.

Program će upotpuniti Danzon No. 2 Artura Márqueza, donoseći latinoamerički ritam i energiju.

Proba pred večerašnji koncert; Foto: Sandin Redžo

Na danas održanoj press konferenciji povodom nove koncertne sezone, Sarajevska filharmonija predstavila je planove za sezonu 2024/2025.

Glasnogovornica Sarajevske filharmonije, Irena Orozović, govorila je o programu namijenjenom djeci, naglašavajući njegovu “dvojnu misiju”: upoznavanje djece s umjetničkom muzikom i poticanje njihove ljubavi prema koncertima, uz istovremeno obrazovanje kroz muziku. Orozović je istaknula da će filharmonija i ove sezone nastaviti s ovom važnom misijom.

Direktor Sarajevske filharmonije, Vedran Tuce, izrazio je poseban ponos što filharmonija ima priliku ugostiti domaće kompozitore i izvoditi njihova djela. Tako će početkom oktobra biti održan koncert posvećen premijeri djela osam domaćih kompozitora, koja su napisana za gudačke sastave.

Flautistica Mirna Mikota Dizdarević izrazila je svoje oduševljenje i zahvalnost zbog prilike koju ima nastupajući pred domaćom publikom. Iako je već mnogo puta svirala kao članica Sarajevske filharmonije, smatra da će ovaj koncert biti ključan trenutak u njenoj karijeri. Naglasila je koliko joj znači što postoji neko ko cijeni rad umjetnika u BiH i pruža im priliku da pokažu svoje umijeće.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Nihad Uk, istaknuo je na press konferenciji da je na direktoru Sarajevske filharmonije i cjelokupnoj upravi veliko breme da ponove i podignu ljestvicu u odnosu na prethodnu sezonu koja je bila jubilarna stota. On je izrazio nadu da će uspjeti ispuniti očekivanja te obećao podršku Vlade upravi Sarajevske filharmonije.